Uczniowie naszej szkoły z klasy III A oraz II A (spec. aranżacja wnętrz) udali się do znanej na całym świecie firmy Blum Polska mieszczącej się w Swarzędzu pod Poznaniem.
Blum Polska jest oddziałem renomowanej firmy austriackiej Blum. To innowacyjne przedsiębiorstwo wykonuje wysokiej jakości okucia meblowe: nowatorskie systemy zawiasów, szuflad oraz podnośników do frontów górnych. Uczniowie uczestniczyli w prelekcji oraz warsztatach dotyczących ergonomicznego i funkcjonalnego planowania kuchni.
W tajniki projektowania kuchni wprowadziła Anna Nowak zajmująca się „dynamic space” (prelekcje na temat idei Blum o planowaniu kuchni). Uczniowie mieli okazję przetestować kombinezon AGE EXPLORER, który pozwolił wcielić się w osobę starszą i sprawdzić różne rozwiązania, na przykład dostępu do szafek i półek kuchennych. Uczestniczyli również w tzw. Jeździe Próbnej Kuchni – procesie, w którym możemy projekt przenieść do rzeczywistości i sprawdzić, czy jego funkcjonalność jest dogodna dla przyszłych użytkowników. W dalszej części warsztaty z planowania kuchni poprowadziła Klaudyna Sobczak.
Podsumowując, dzięki tej wycieczce uczniowie dowiedzieli się, jak projektować nowoczesną, atrakcyjną wizualnie, a przede wszystkim ergonomiczną i funkcjonalną kuchnię. Uważam, że dla wszystkich uczestników wycieczki było to bardzo ciekawe i praktyczne doświadczenie. Organizatorem i kierownikiem przedsięwzięcia był prof. Maciej Jeziórski.
Tekst: Aleksandra Rogozińska – II A
Zdjęcia: Martyna Cholewińska – III A, Blum Polska